Składniki;
75 dag. polędwiczek wieprzowych
1 cebula
30 dag. pieczarek
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka bułki tarte
sól
pieprz
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
Wykonanie;
Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak, aby powstał szeroki płat. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę posiekać, pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Odłożyć 2 łyżki pieczarek, do reszty dodać natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem posmarować płaty mięsa i zwinąć roladkę po szerszym boku. Mięso spiąć wykałaczką lub zawinąć nicią kucharską. Gotowe polędwiczki obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju i dopiec w nagrzanym do 200C. piekarniku około 20 minut. Zlać tłuszcz z patelni po smażeniu mięsa, wrzucić pieczarki i zalać śmietaną i szklanką wody, po zagotowaniu zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Sos doprawić solą i pieprzem.