Składniki;
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 białka
2 łyżki cukru (do białek)
1 kg. śliwek węgierek
Wykonanie;
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka,przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę Ciasto powinno być gęste Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odłożyć 4 łyżki piany, a pozostałą pianę dodać do ciasta i razem wymieszać.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Dużą prostokątną formę o wymiarach 25x 36 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć połówki śliwek skórkami do ciasta.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180C. Do odłożonej piany z białek 4 łyżki dodać cukier 2 łyżki i razem ubijać, aż cukier się rozpuści. Gotowym lukrem polać upieczone, gorące ciasto. Całość pozostawić do przestudzenia.