Składniki;
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
37 i 1/2 dag. margaryny
1i 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo;
Śliwki węgierki wg.uznania
Wykonanie;
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać margarynę, cukier, jajka, śmietanę i całość dobrze posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie czę sci. Jedną cześć ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowaną i posypaną bułką tartą i ułożyć na cieście połówki śliwek skórkami do ciasta , można posypać cukrem. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniki około 45- 55 minut w temperaturze. 180 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.