Składniki;
35 dag. cukinii
35 dag. ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
przyprawa w płynie Magi
sól
pieprz
Wykonanie;
Cukinię obrać, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać jajko, mąkę pszenną, olej , przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść po 2 łyżki masy na 1 placuszek. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.