ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Składniki:

1 kg. mąki pszennej
1i 1/2 szklanki cukru
10 dag. drożdży świeżych
1 i 1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 cukru waniliowego
5 jajek
19 dag. margaryny lub masła

Wykonanie:

Z drożdży,letniego mleka,1 łyżeczki mąki i cukru robimy rozczyn,odstawiamy do wyrośnięcia, gdy rozczyn podrośnie, dodajemy go miski z mąką.Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz roztrzepane jajka.Wszystko dokładnie wyrabiamy,na koniec dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę i ponownie wyrabiamy aż ciasto wchłonie całą margarynę.Stawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta,gdy ciasto wyrośnie,wykładamy na stolnicę wałkujemy i wycinamy szersze paski ,następnie trójkąty.Na każdy trójkąt u szerszej części łyżeczką nakładamy dowolny dżem lub marmoladę zwijamy rogaliki.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C. około 15-20 minut w zależności od wielkości .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *