Ciasto:
5 jajek
20 dag.masła
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka octu
Krem:
3 szklanki śmietany kremówki 30 %
1/2 kg.serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
płatki migdałów i kokos do dekoracji
Wykonanie;
Ciasto:
Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w miseczce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę. Blaszkę 24x35cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku 165C.około 40 minut. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części wzdłuż blaszki.
Masa:
Do głębokiego naczynia przelać dobrze schłodzoną śmietanę,zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone.Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć 3/4 masy przykryć plackiem . Resztę masy rozsmarować na wierzch ciasta i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi.