Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
37i 1/2 dag. margaryny
100 g. oleju
8 jajek
40 dag .cukru
2 łyżeczki octu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao
2 czubate łyżki maku
1 czubata łyżeczka kisielu cytrynowego
1 łyżka kisielu wiśniowego
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawać po żółtku. Następnie dodać olej, ocet, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Ubić pianę, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać kisiel cytrynowy
o drugiej kakao
do trzeciej kisiel wiśniowy
do czwartej mak
Ciasto kolejno wlewać do 2 keksówek wysmarowanych i posypanych bułką tartą. Ciasto piec około 40-50 minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać wierzch cukrem pudrem.