KOLOROWA BABKA NELI

Składniki:

3 i 1/2  szklanki mąki pszennej

37i 1/2 dag. margaryny

100 g. oleju

8 jajek

40 dag .cukru

2 łyżeczki octu

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka kakao

2 czubate łyżki maku

1 czubata łyżeczka kisielu cytrynowego

1 łyżka kisielu wiśniowego

 

Wykonanie:

 

Żółtka oddzielić od białek, margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodawać po żółtku. Następnie dodać olej, ocet, proszek do pieczenia i  wszystko zmiksować. Ubić pianę, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać kisiel cytrynowy

o drugiej kakao

do trzeciej kisiel wiśniowy

do czwartej mak

Ciasto kolejno wlewać do 2 keksówek wysmarowanych i posypanych bułką tartą. Ciasto piec około 40-50  minut w temperaturze 180C.Po upieczeniu posypać wierzch cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *