Składniki;
Biszkopt;
8 jajek
20 dag. cukru
18 dag.mąki pszennej
4 dag.mąki ziemniaczanej
2 dag. kakao ciemnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
Jaja rozdzielić. białka ubić pod koniec ubijania dodać cukier, gdy się prawie cały rozpuści dodać żółtka ubić na sztywno. Sypkie produkty połączyć i przesiać przez sito, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę 40x40cm.wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180C.
Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki kaszy manny
20 dag.wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru pudru
18 i 1/2 dag.masła lub margaryny
Wykonanie;
Mleko zagotować. Do gotującego mleka wsypać kaszę mannę i wiórki kokosowe, gotować 4 minuty, wystudzić.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z wystudzoną masą.
Góra;
1 słoik duży kompotu wiśni drylowanych
1 budyń waniliowy
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie;
Wiśnie przecedzić. Na soku ugotować budyń, gdy będzie soku mniej niż 1/2 litra dolać wody. Do ugotowanego gorącego budyniu wsypać galaretkę wymieszać, masę wystudzić. Na gotowy biszkopt wyłożyć krem, w krem powkładać wiśnie, a całość polać zimną lekko zastygającą polewą wiśniową.