Składniki;

2 kg. buraczków najlepiej podłużnych nie dużych

Marynata:

 

4 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

2 łyżeczki soli

5 łyżek cukru

8 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

4 goździki

1 łyżka gorczycy

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

 

Dodatkowo:

 

1-2  cebule

 

Wykonanie;

 

Buraczki umyć nie obierać, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości. W międzyczasie przygotować słoiki i do każdego wrzucić po 2-3 plastry cebuli. Ugotowane buraki przestudzić, obrać i ciasno ułożyć w słoikach. Jeżeli za duże to przekroić na części według swojego uznania.

 

Marynata;

 

W garnku zagotować wszystkie składniki marynaty i zalać nią buraczki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka dno wyłożyć ściereczką i gotować od momentu zagotowania się wody w garnku około 15-20 minut. Wyjąć , ustawić na ściereczce do ostygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *