Składniki;
17 dag. masła
10 dag. cukru
szczypta soli
2 duże jajka
20 dag. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml. mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 cienkie łodygi rabarbaru
Wykonanie;
Do masła dodać cukier, sól i zmiksować. Wbić jajka, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wlać mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksowej formy 13×30 cm. wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tarta, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki ułożyć na wierzchu ciasta, jedne przy drugiej, lekko wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.