Składniki;
75 dag. sera półtłustego
12i1/2 dag. masła lub margaryny
6 jajek
1i 1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo;
herbatniki do wyłożenia tortownicy
Wykonanie;
Ser z ziemniakami ubić w malakserze na puszystą masę. Masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym tez ubić na puszysta masę mikserem. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku na zmianę z masą serową. Następnie dodać sypki budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ją z masą serową, mieszając tylko łyżką drewnianą. Pokruszyć herbatniki i wyłożyć nimi spód tortownicy 24 cm.. Na to wylać masę serową. Piec około 60-70 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C.Po upieczeniu i ostudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.