Składniki;

3 kg.białej kapusty
2 -3 średnie marchewki
1 duża cebula
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, połączyć z drobno pokrojoną cebulą i startą marchewką.Posypać cukrem i odstawić na 15 minut.

Zalewa:

1/2 szklanki wody
1/4 szklanki octu
1 szklanka oleju
2 duże łyżki vegety
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru

Wykonanie;

Składniki zalewy zagotować z wyjątkiem oleju.Olej dodać na samym końcu, kiedy garnek z zalewą zestawimy z ognia.Gorącą zalewa zalać kapustę i kilka razy przemieszać.Po ostudzeniu surówkę przełożyć do słoja lub kamiennego garnka i wstawić do lodówki.Można ją także przełożyć do mniejszych słoików i pasteryzować na zimę. Jest pyszna.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *