FASZEROWANE SKRZYDEŁKA

Składniki;

20 średnich skrzydełek

Farsz;

40 dag. mięsa mielonego wieprzowego
30 dag. pieczarek
1 duża cebula
1/2 pęczka pietruszki
sól
pieprz
1 jajko

Ponadto;

Przyprawa do kurczaka:

papryka czerwona w proszku
majeranek
oregano
czosnek
jarzynka
oliwa z oliwek

Wykonanie;

Dzień wcześniej wyfiletować skrzydełka .Skrzydełko chwytamy ręką za najgrubszą częścią, nacinamy u góry kości skórę w ten sposób ,aby pokazała nam się kość, następnie pomagając sobie ostrym nożem zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu gdy natrafimy na pierwszą chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy, nie przecinamy jednak całego skrzydełka.Ponownie musimy naciąć skórę i mięso wokół pozostałej kości , czynność tą powtórzyć ,aż do pojawienia się kolejnej chrząstki i znowu ruchem wykręcania wyjmujemy kości.Gdy dotrzemy do początku lotki kończymy filetowanie pozostawiając lotkę nienaruszoną. Wywinięte” mięso i skórę obracamy do pierwotnego kształtu .Tak wyfiletowane skrzydełka marynujemy ,dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i oliwę, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.Na drugi dzień przygotowujemy farsz

Farsz;

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy z cebulką,doprawiamy solą i pieprzem .Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę do czosnku ,usmażone pieczarki,poszatkowaną pietruszkę ,przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka .Nafaszerowane skrzydełka układamy na blaszce posmarowanej olejem ,posypujemy jeszcze przyprawą do kurczaka i wystające lotki zawijamy w folie.Pieczemy około 60 minut w 180C. 15 minut przed wyjęciem skrzydełek odwijamy folie .Można podawać z sosem czosnkowym jak ktoś lubi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *