Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
25 dag. margaryny lub masła
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
Wykonanie;
Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia. Mąkę wsypać do miseczki, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do większej miski wbić jajka , stopniowo dodaję cukier i cukier wanilinowy, miksować na wysokich obrotach. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać przestudzoną margarynę, miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, miksować jeszcze przez chwilę. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. około 50-55 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik, wyciągnąć babkę po 10 minutach.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.