Składniki:
20 dag .białej kiełbasy
2 jajka
1 strąk czerwonej papryki
garść sałaty roszponki
1 mała strzępiasta sałata
Sos:
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki jogurtu gęstego
1łyżeczka chrzanu
grubo mielony pieprz
sól
Wykonanie;
Kiełbasę gotować 10 minut na małym ogniu, w małej ilości wody, ostudzić, pokroić w ukośne plastry. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pociąć na cząstki. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i osuszyć, pokroić na paseczki. Roszponkę i strzępiastą sałatę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na listki.
Sos;
Wymieszać składniki na sos, przyprawić solą. Do salaterki włożyć listki sałaty i roszponki, kawałki kiełbasy, jajek, papryki, przemieszać delikatnie. Polać sosem, oprószyć świeżo zmielonym grubym pieprzem.