Składniki;

1/2 litra śmietany kremówki 36%
8 dag.drobnego cukru
1 laska wanilii
3 płatki żelatyny

Sos:

25 dag.świeżych lub mrożonych malin albo truskawek
25 dag.drobnego cukru
1 szklanka wody
ewentualnie 4 nasionka kardamonu

Wykonanie;

Żelatynę wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Owoce myjemy, z truskawek usuwamy szypułki. Śmietanę, przeciętą wzdłuż laskę wanilii i cukier dajemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy 5 minut. Śmietanę zdejmujemy z ognia, wanilię wyjmujemy, dodajemy odciśniętą w dłoniach żelatynę i dobrze mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przelewamy do foremek na babeczki lub do płaskich filiżanek i na 2-3 godziny wkładamy do lodówki. Na wolnym ogniu odparowujemy do połowy mieszankę wody z cukrem wrzucamy owoce. Jeśli robimy sos truskawkowy, dodajemy 4 nasionka kardamonu. Gotujemy 5 minut, miksujemy i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem wybijamy krem z foremek na talerzyki, polewamy sosem, dekorujemy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *