Składniki;
25 dag.mózgu
1 cebula
1 jajko
1/2 długiej kanapkowej pszennej bułki
5 dag. żółtego sera
5 dag. masła
3 dag. smalcu
sól
pieprz
natka pietruszki
1 ogórek konserwowy
Wykonanie;
Mózg obrać z błon, opłukać, posiekać. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać mózg i smażyć jeszcze około 10 minut ciągle mieszając. Następnie wbić jajko, dokładnie wymieszać z mózgiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokrajać w plastry, posmarować masłem każdy plaster z obu stron i obłożyć mózgiem, ułożyć na blasze, posypać startym serem żółtym i zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem grzanki udekorować ogórkiem i natką pietruszki.