Składniki:
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Farsz:
jagody według zużycia około 1kg.
1-2 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
dowolna ilość cukru według uznania
Wykonanie;
Ciasto;
Z podanych składników zagnieść ciasto przykryć ściereczką lub pokrywką i odstawić aby odpoczęło.
Farsz;
Jagody zmieszać z bułką tarta lub mąka ziemniaczaną doda cukier i wymieszać. Ciasto odrywać małymi kawałkami ,rozwałkować , szklanką wycinać kółeczka i na
kółeczka ciasta nakładać farsz i dokładnie zlepiać pierogi. Układać na ściereczkę ,lub stolnice.W garnku zagotować wodę z solą i wrzucać na wrzątek pierogi, gotować do momentu wypłynięcia na wierzch koło 5 minut.Pierogi podawać polane śmietaną i posypane cukrem.