Składniki:
Ciasto:
1/2 kg.mąki pszennej
3 dag.świeżych drożdży
125 ml. Śmietany 18%
15 dag.masła
15 dag. margaryny
2 całe jajka
3 żółtka
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło i margarynę,dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka , zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi gotowane.Wyrobione ciasto zawinąć bardzo luźno w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny ,można na całą noc.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm .nie za cienko i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka i krążek zlepić tylko na środku, boków nie zlepiamy. Każdy pierożek moczyć z jednej strony w białku, a następnie w cukrze krysztale. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierożki moczoną stroną z cukrem do góry. Przy układaniu pierożków zachować odstępy ponieważ trochę urosną. Pierożki piecz w temperaturze 180 C. około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone lekko przestudzić i wykładać na tackę.