DROŻDŻÓWKI Z SEREM MADZI

Składniki ;
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
6 dag.masła
2 i 1/2 dag. drożdży
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki cukru
szczypta soli

Wykonanie;

W misce rozkruszyć drożdże dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtko, pozostały cukier, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne. Wierzch lekko posypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie:

40 dag. zmielonego sera półtłustego
2 żółtka
2 łyżki masła (roztopionego i wystudzonego)
1/3 szklanki drobnego cukru

wykonanie;

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser łyżka po łyżce cały czas miksując. Dodać masło i ucierać, aż składniki się połączą.

Lukier:

3/4szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie;

Do cukru dodać stopniowo sok z cytryny i rozcierać łyżką do odpowiedniej konsystencji.

Wykonanie;

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, chwilę wyrabiać. Jeśli klei się do rąk podsypać lekko mąką. Rozwałkować na grubość około 1 cm. i wycinać kółka szeroką szklanką lub kubkiem. W każdym kółku zrobić lekkie zagłębienie, i wypełnić nadzieniem serowym. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrosnięcia na około 20-30 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi posmarować rozmąconym jajkiem. Blaszkę wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piecz około 15-20 minut. Przestudzone bułeczki polać lukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *