Składniki;

Ciasto;

1/2 kg. mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 duża łyżka masła
1 szklanka mleka
50 g .świeżych drożdży
szczypta soli

Nadzienie;

jagody
cukier wg. upodobania
trochę bułki tartej

Kruszonka;

cukier
maka
masło

Wykonanie;

Ze szklanki ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie postępujemy podobnie jak z pączkami, na kawałek ciasta nakładamy jagody i sklejamy w kulkę. Na blaszce układać w sporych odstępach bułeczki.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką , odstawić do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. około 15-20 minut lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *