Składniki;
Ciasto;
1/2 kg. mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 duża łyżka masła
1 szklanka mleka
50 g .świeżych drożdży
szczypta soli
Nadzienie;
jagody
cukier wg. upodobania
trochę bułki tartej
Kruszonka;
cukier
maka
masło
Wykonanie;
Ze szklanki ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostudzić. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie postępujemy podobnie jak z pączkami, na kawałek ciasta nakładamy jagody i sklejamy w kulkę. Na blaszce układać w sporych odstępach bułeczki.Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką , odstawić do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. około 15-20 minut lub do suchego patyczka.