Składniki;
2 i 1/2 szklanki cukru
25 dag. masła
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżeczek kakao
1/2 szklanki wody
Polewa:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wykonanie;
Cukier, cukier waniliowy, kakao wsypać do garnka, wlać wodę i dodać margarynę, postawić na małym ogniu, mieszając składniki zagotować. Ostudzić. Do zimnej masy wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać ubita pianę.
Włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tarta, lub wyłożoną papierem do pieczenia formy, piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temperaturze 170C. Ciasto można przełożyć np: dżemem, kremem lub polać polewą.
Polewa:
Składniki dokładnie wymieszać i zagotować. Polać ciasto polewą.Odstawić ciasto do zastygnięcia polewy.