Składniki;
1 kg. mąki pszennej
5 dag.drożdży świeżych
4 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
25 dag. margaryny
2 płaskie łyżki cukru
Farsz;
1 kg. karczku lub łopatki bez kości
1 duża cebula
sól
pieprz
1 czerstwa bułka
Dodatkowo;
1 jajko do posmarowania pasztecików
Wykonanie;
Farsz;
Karczek lub łopatkę umyć osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić na mniejsze kawałki . Podsmażyć na oleju z cebulką.podlać wodą i dusić aż do miękkości. Co jakiś czas podlewać. Gdy mięso będzie miękkie odstawić żeby wystygło .Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tego sosu z duszenia.
Ciasto;
Do miski wsypać mąkę ,drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i łyżką mąki wymieszać.Mąkę wymieszać najpierw z jajkami, powoli dolać rozczyn z drożdży i dalej mieszać, i wyrabiać ,do tego wlać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę,i szczyptę soli. Wszystko razem wyrobić leciutko poprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrosnięcia na około 30 minut .Następnie wałkować, na 1/2 cm. grubości.i szerokości 15 cm. paski,a długości około 55 cm.Farsz nakładać wzdłuż na środku i zawijać w rulon z jednej strony brzegu posmarować jajkiem i skleić dokładnie i obrócić składanym na spód.Kroić paszteciki wzdłuż wałka około 10-15 cm.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. Około 40-45 minut.