Składniki:

60 dag. mąki pszennej
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
25 dag. masła lub margaryny
4 łyżki gęstej śmietanki 18%
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie:

2 kg.dość kwaśnych jabłek
10 dag. rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Piana;

5 białek
20 dag. cukru pudru

Wykonanie:

Masło siekamy z mąką, żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy do posiekanej z masłem mąki, następnie dodajemy śmietanę, proszek i wszystko szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. W tym czasie jabłka obieramy trzemy na dużej tarce wkładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy pod przykryciem, gdy jabłka się rozgotują, dodajemy 3-4 łyżki cukru, rodzynki i cynamon. Można dodać też startej skórki z cytryny i rodzynki.Prostokątną blachę do ciasta smarujemy margaryną i wysypaną bułką tarta.Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części – 1 większa a druga mniejsza. Tą większą częścią ciasta wykładamy cienko, ale równo dno blaszki, na ciasto wykładamy masę jabłkową i wstawiamy do nagrzanego do 170 C.piekarnika na 10-15 minut.

Piana ;

Ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy na sztywną pianę. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto (wyjmujemy blachę z piekarnika i na gorące jabłka wykładamy piane z białek). Na tą piankę zcieramy na tarce na grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-45 minut w takiej samej temperaturze jak na początku.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *