PSTRĄG W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki;

2 świeże patroszone pstrągi
1 cebula
250 g.pieczarek
1 puszka krojonych pomidorów
0,5 szklanki przecieru pomidorowego
1 cytryna
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta cukru
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie;

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, usmaż na złoto pokrojone w plastry pieczarki. Na tej samej patelni, na łyżce oliwy, zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj tymianek i połącz z pieczarkami. Dodaj pomidory oraz przecier, gotuj kilka minut. Sos przypraw do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem. Przełóż do naczynia do zapiekania. Ryby osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem. Natnij ukośnie w kilku miejscach, a w każde nacięcie wsuń pól plasterka cytryny.
Ryby ułóż na sosie, skrop oliwą i zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *