Składniki;
2 szklanki startej marchewki
3 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon lub przyprawa do pierników
cukier puder
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie;
Jajka utrzyj z cukrem. Wlewaj cienkim strumieniem olej, cały czas ucierając. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamon lub przyprawę do pierników. Na koniec wsyp orzechy i dodaj marchewkę. Dokładnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w temperaturze 180 C około 60 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.