Składniki;
Ciasto:
250 g. mąki tortowej
120 g. masła
1 jajko
3 łyżki] mleka
3 łyżki cukru pudru
Krem:
0,5 kg. dyni
5 łyżek miodu lub cukru
150 ml. śmietany kremówki
2 jajka
ekstrakt z wanilii
ulubione siekane orzechy
garść żurawiny
Wykonanie;
Mąkę, cukier i masło ugnieść ze zmiksowanym jajkiem i mlekiem. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Natłuszczoną blachę wyłożyć ciastem, po nakłuwać
je, przykryć papierem i piec w 180 C. przez 15 minut.
Krem;
Kawałki dyni gotować do miękkości. Dodać miód, śmietanę, wanilię, odstawić, aż wystygnie i zmiksować. Spód ciasta przykryć żurawiną i orzechami, a następnie masą dyniową. Piec w 160 C. przez około 40 minut.