Składniki;

250 g. ciasta francuskiego
200 g. mąki
100 g. masła
4 jajka
szczypta soli

Krem;

500 ml. mleka
150 g .cukru
1 szklanka kremówki
5 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego
miąższ z laski wanilii

Karmel:

250 g. cukru
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie;

Ciasto francuskie rozwałkuj na blasze na krążek o średnicy 26 cm. Szklankę wody zagotuj z masłem. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj, aż ciasto odejdzie od brzegów naczynia. Zdejmij z ognia i po 5 minutach wbij po jednym jajku. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij je w formie grubej wstążki na ciasto francuskie, 1 cm. od krawędzi. Obok na blachę wyciśnij 18 malutkich ptysiów. Piecz 20 minut w 180 C. Mleko z wanilią podgrzej. Żółtka rozetrzyj z cukrem i budyniem. Wlej do gotującego się mleka. Ostudź. Kremówkę ubij na sztywno.Zmieszaj z kremem jajecznym. Z cukru, 100 ml. wody i soku z cytryny zrób karmel. Zanurz w nim małe ptysie i odstaw. Kremem wypełnij krąg ciasta i ptysie. Ułóż je karmelem do góry przy brzegu. Udekoruj karmelem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *