Składniki;
50 dag. kaszanki jęczmiennej
1 cebula
4 Pieczarki
3 jajka
sól
pieprz
olej
masło
Wykonanie;
Cebulę obierz, umyj, pokrój w niewielką kostkę. Najpierw zeszklij na oleju, potem delikatnie zrumień. Oprósz solą i pieprzem.Kaszankę wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obierz ją ze skórki pokrój ją w dość grube plastry. Zdejmij cebulę z patelni i na tym samym tłuszczu zrumień plastry kaszanki. Powinny stać się lekko chrupiące. Obracaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Pieczarki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na ćwiartki albo w plasterki i smaż na oleju zrumień. Oprósz solą i pieprzem, do odparowania soku. Na maśle usmaż jajka sadzone. Na ogrzanych talerzach ułóż plastry kaszanki, na nich jajka sadzone, a obok pieczarki. Podawaj z ciemnym pieczywem i ew musztardą.