Składniki;

Biszkopt :
6 jajek 
1 szklanka cukru 
3 duże budynie śmietankowe 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cytrynowa;

1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 serki mascarpone
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka gorącej wody
1/2 szklanki cukru pudru
15 dag. wiórek kokosowych
2 łyżki masła

Ponadto;

1 dżem brzoskwiniowy

Wykonanie;

Biszkopt :
6 białek ubić na pianę z 1 szklanką cukru, dodać żółtka , (budynie śmietankowe i 2 łyżeczki proszku do pieczenia połączyć razem ) i po dodaniu do masy jajecznej wymieszać delikatnie łyżką by piana nie opadła.Biszkopt wylać do foremki prostokątnej lub tortownicy wysmarowanej tłuszczem, i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 C. (w termoobiegu). Po wystygnięciu przekrawamy biszkopt na 2 części.

Masa cytrynowa;

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem,odstawiamy do lodówki .Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.Czekamy gdy lekko stężeje. Serek mascarpone mieszamy z zimną tężejąca galaretką i szybko łączymy serek z bitą śmietaną bo będzie szybko gęstnąć) Całość wylewamy na 1 blat biszkoptu Przykrywamy 2 blatem i smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Wstawiamy do lodówki. Roztapiamy 2 łyżki masła i wsypujemy wiórki kokosowe rumienimy na złoty kolor. Gdy wiórki wystygną wysypujemy na ciasto na wierzch na posmarowane dżemem brzoskwiniowym. Wstawiamy na noc do lodówki aby stężało.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *