PIECZEŃ CIELĘCA Z ZIOŁAMI

Składniki:

 

 1.5 kg. cielęciny z udźca bez kości

 sok z połowy cytryny

1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

4-5 ząbków czosnku

1  kieliszek białego wytrawnego wina

1 łyżka masła

1 łyżka smalcu

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki mięty

sól

 

Wykonanie:

 

Umyte mięso ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, po czym natrzeć czosnkiem zmiażdżonym z solą, skórką otartą z cytryny i ziołami, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Brytfannę wysmarować smalcem, ułożyć mięso, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1.5 godziny często skrapiając winem i polewając wytworzonym sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *