Dip biały
Składniki;
150 g. sera koziego
1 ząbek czosnku
1 ogórek konserwowy
5 oliwek czarnych bez pestek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
125g. śmietany do ubijania kremówki
Wykonanie;
Ser kozi rozdrobnić widelcem. Czosnek obrać i posiekać. Ogórki i oliwki pokroić w kostkę.Śmietanę ubić na sztywno.Wymieszać ser, czosnek,ogórek i oliwki dodać oliwę i musztardę.Wymieszać delikatnie ze śmietaną.
DIP ZIELONY
Składniki;
1 puszka karczochów(310g.)
1 ząbek czosnku
150g śmietanki(36%)
2 łyżki mieszanych posiekanych ziół
2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
sól
Wykonanie;
Karczochy odcedzić, czosnek obrać i zmiksować z karczochami.Wymieszać ze śmietanką ,ziołami i musztardą doprawić odrobiną soli.
Dipy przełożyć do osobnych miseczek. Podawać z chipsami.