Składniki;

75 dag. mąki pszennej
1/2 kg. twarogu półtłustego
10 dag. cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
4 żółtka
smalec lub olej do smażenia
kieliszek spirytusu
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa .Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto aż nie będzie się ono kleić do rąk w razie potrzeby dosypać trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawa kółka, a następnie na ich środku kieliszkiem wykrawać jeszcze środek . Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub usmażyć małe pączusie. W szerokim rondlu lub garnku roztopić smalec (do zimnego dodać spirytus aby oponki nie chłonęły nam tłuszczu) i dobrze rozgrzać. Wrzucać oponki i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu. na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *