Składniki:
Ciasto;
125 g świeżego szpinaku
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
3 jajka
Masa śmietanowa;
25 dag. masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru
1cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie;
Ciasto;
Liście szpinaku umyć, przebrać i dać do blendera. Zblendować je na gładką masę, stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Całość ponownie zmiksować aby uzyskać jak najgładsze masę. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać szpinak z olejem i sokiem z cytryny i miksować całość do połączenia się składników. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy szpinakowej cały czas ciasto miksując. Masę przelać do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku170C. około 40-50 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostawić w wyłączonym piekarniku, aż całkowicie wystygnie. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół.
Masa śmietanowa;
Miękkie masło utrzeć na gładką, lśniącą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i cały czas dalej ucierać, jak już jest gładka powoli dodawać po 2 łyżki śmietany.Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, według upodobania. Kremem posmarować spodnią część ciasta i po nałożeniu masy śmietanowej przykryć drugą połówką tylko górną cz część ciasta położyć na masie . Góra będzie ładna zielona . Można też część masy zostawić i udekorować gorę według swojego pomysłu.