Składniki;
DIP BIAŁY;
150 g. koziego sera
1 ząbek czosnku
1 ogórek konserwowy
5 czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki oliwy z oliwek
2łyzeczki średnio ostrej musztardy
125g. śmietany 30%lub 36% do ubijania
Wykonanie;
Ser kozi rozdrobnić widelcem.Czosnek obrać i posiekać.Ogórka i oliwki pokroić w kostkę.Śmietanę ubić na sztywno.Wymieszać ser, czosnek, ogórek i oliwki, dodać oliwę i musztardę,wymieszać delikatnie ze śmietaną.Dip przełożyć do miseczki , podawać z chipsami.
Składniki;
DIP ZIELONY;
1 puszka karczochów 310g.
1 ząbek czosnku
150g. śmietanki36%
2 łyżki mieszanych posiekanych ziół
2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
sól
Wykonanie;
Karczochy odcedzić, czosnek obrać i zmiksować z karczochami.Wymieszać ze śmietanką, ziołami i musztardą, doprawić odrobiną soli .Dip przełożyć do miseczki , podawać z chipsami.