Składniki;
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubek masła roślinnego
3 żółtka
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg. twarogu zmielonego PIĄTNICA
1i 1/2 szklanki cukru
4 żółtka, białko oddzielnie
kilka kropli aromatu śmietankowego
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka bez cukru
7 białek z ciasta i sera
Wykonanie;
ciasto;
Mąkę przesiać do miseczki dodać proszek do pieczenia, wymieszać z mąką. Dodać cukier, masło, żółtka i kakao, połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Po zagnieceniu, podzielić ciasto na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą zamrozić ciasto w zamrażarce około 1 godziny. 1 ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równo rozsypać na wysmarowanej blaszce tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Masa serowa:
Ser wyłożyć do miski, dodać cukier, duży budyń, żółtka oraz kilka kropel aromatu. Ser rozcieramy pałką na jednolitą masę lub miksujemy. Białko od ciasta i sera ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie razem łączymy. Wykładamy ser na rozłożonym cieście, równo rozsmarowujemy. Pozostałą część ciasta trzemy na grubej tarce na masę serową, lekko go dociskamy do sera i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 C. po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 C.i pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu sernik posypać cukrem pudrem.