Składniki;
300g. ryżu do risotto
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów bez skóry
1 litr bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wina
2 czerwone papryki
500g. mieszanych mrożonych owoców morza
400g. mrożonych krewetek
1 cytryna
150g. mrożonego groszku
1 łyżka masła
nitka szafranu
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie;

Paprykę pokrój w małą kosteczkę i smaż na oliwie przez około3-4 minuty, mieszając co jaki czas,cebulę i czosnek obierz posiekaj i dodaj do papryki.Po około 20 sekundach dodaj pomidory z puszki dopraw solą i pieprzem, oraz dolej wino.Gotuj na większym ogniu przez około 3 minuty, aż ilość sosu zmniejszy się o połowę,dodaj ryz powoli mieszaj przez około 2 minuty.Wlej gorący bulion gotuj 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.Owoce morza rozmroź skrop sokiem z cytryny.Dodaj je do całości wraz z krewetkami i groszkiem i gotuj jeszcze 20 minut.Masło rozgrzej w rondelku i wymieszaj z szafranem.Dodaj do ryżu i dokładnie wymieszaj przypraw solą i pieprzem.Natkę umyj osusz i posiekaj posyp potrawę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *