Składniki;
35 dag .kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
1 por(biała część)
1 pęczek cebulki zielonej
1 pęczek rzodkiewek
Sos:
sok z 1 cytryny
100 ml. oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki oregano suszonego
sól
pieprz
Wykonanie;
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić.Paprykę i rzodkiewkę umyć i pokroić w kostkę.Pora pokroić w ćwierć krążki,sparzyć wrzątkiem i odsączyć.Szczypior cebulki pokroić.Połączyć wszystkie składniki sałatki,polać sosem i wymieszać.
Sos;
Wszystkie składniki sosu dać do słoiczka,zakręcić i potrząsać,aż składniki się połączą i zrobi się sos.