BABKA PIASKOWA MAMY

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12i1/2 dag. margaryny
1 łyżka kakao

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Zmieszać i przesiać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.Wsypać wymieszane mąki do masy jajecznej i delikatnie mieszać aż do połączenia się składników razem. Na koniec dodać roztopioną margarynę i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej nic nie trzeba dodawać.Przygotowane ciasto wlać do keksówki 10x20cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze. 170 -180C. około 30-40 minut lub do suchego patyczka.po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem lub polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *