Składniki;
1 szklanka orzechów laskowych
340 g. posiekanej czekolady mlecznej
2 łyżki łagodnego oleju roślinnego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka niesłodzonego kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 łyżeczki soli
Wykonanie’
Rozgrzać piekarnik do 170 C. następnie rozłożyć obrane orzechy ze skorupek równomiernie na blaszce do pieczenia i włożyć do piekarnika na około 12 –15 minut,pilnować aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąc z piekarnika zawinąć w czystą ściereczkę i potrząsać nimi energicznie aby usunąć z nich zbędną skórkę. Wybrać orzechy ze ściereczki i poczeka aż dokładnie ostygną. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i mieszać aż uzyskamy gładką konsystencję. Zblendować dokładnie orzechy, następnie dodać olej, cukier, kakao, wanilię oraz sól. Miksować, aż masa będzie odpowiednio gładka. Dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.W lodówce można przechowywać do 2 tygodni.