SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

Składniki;

24 skrzydełka z kurczaka

Marynata miodowo-imbirowa;

5 sztuk cebulki dymki
5 łyżek miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chilli
1-2 cm. imbiru
listki z 4-5 gałązek tymianku

Wykonanie;

Przygotować marynatę;
dymkę posiekać chilli pokroić w poprzek , imbir zetrzeć, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.Jedną warstwę skrzydełek ułożyć w płytkim szerokim ceramicznym lub emaliowanym naczyniu.Zalać marynatą,zakryć przezroczystą folią i wstawić do lodówki na dobę.Smażyć na rozgrzanym grillu lub patelni 15-20 minut, często obracając aż skrzydełka się przypieką, a wyciekajcie z nich po nakłuciu soki będą przezroczyste. Jeśli była użyta patelnia grillowa warto na koniec wstawić skrzydełka na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury180C., aby mieć pewność że są upieczone.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *