Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

6 żółtek

1 kostka margaryny

3 łyżeczki

1 olejek śmietankowy

 Niby ser :

3 duże śmietany 18% 400 ml. każda śmietana

1 budyń śmietankowy

1 budyń cytrynowy

6 białek

1i 1/2 szklanki cukru pudru

1/2olejku pomarańczowego

Wykonanie:

Składniki ciasta dać na stolnicę posiekać nożem i szybko  zarobić ciasto .Większą  część ciasta rozwałkować i wyłożyć na  blaszkę wcześniej wyłożoną papierem i natłuścić .Mniejszą cześć ciasta rozpłaszczyć na cienko i dać do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie Ciasto z blaszką dać do piekarnika i podpiec około 10-15 minut ,aby uniknąć zakalca.

Śmietanę, zmiksować z 2 budyniami . Odłożyć i ubić pianę. Gdy piana sztywna dodawać po trochu cukier puder cały czas miksować .Jeśli cukier juz ubity dodajemy pianę do śmietany i mieszamy mikserem delikatnie .Dodatkowo można dodać żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Wyciągamy podpieczone ciasto w piekarniku, wylać masę śmietanowo- budyniową i na wierzch zetrzeć to zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach .Piec 50 minut w 200  C. blaszka 25 x 35  cm. Po lekkim ostudzeniu troszkę siadzie ale nie dużo .Jest smaczny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *