Składniki;

8 jajek
30 dag. maki pszennej
30dag.cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Ponadto;

2 jabłka lub inne owoce
cukier puder do posypania

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23×38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia.Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami na ciasto jasne i na ciemną część układać owoce.Piec w nagrzanym piekarniku 180 C .około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *