Składniki:
Ciasto;
26 dag. mąki
110 ml. mleka
1 i 1/2 dag. świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
1 jajko
3 dag. masła
Posypka;
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie;
Drożdże utrzeć z cukrem, następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Posmarować olejem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość mniej więcej 1/2 cm. Pokroić na paski o szerokości 5 cm. Wałek do ciasta owinąć folią aluminiową, na folię nawinąć paski ciasta tak aby zachodziły lekko na siebie. Nawiniętym ciastem kulamy po posypce cukrowo cynamonowej. Następnie ciasto zdjąć delikatnie z wałka razem z folią, nadmiar foli zawinąć do środka. Tak przygotowane tradelniki ustawiać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. około 12-15 minut.