RYBA PO GRECKU NELI

Składniki;

1 kg. filetów z ryby dorsz lub morszczuk
2 duże marchewki
3 cebule
1 duża pietruszka
1/2 selera
4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
sól
pieprz do smaku
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
olej do smażenia

Wykonanie;

Filety pokroić na kawałki 5- 6 cm. długości .Kawałki filetów rybnych panierować najpierw w rozbełtanym jajku przyprawionym solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące.Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obydwu stron, na złoty kolor. Usmażone fileciki odstawić.Cebulę obrać, pokroić w talarki, wrzucić do głębokiej patelni, wlać 4 łyżki oleju i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli.Obrać marchewkę, pietruszkę i seler umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do cebuli, dodać około 1/2 szklanki wody, dusić na małym ogniu około 30 minut aż jarzyny będą miękkie. Gdy zajdzie taka potrzeba dodać więcej wody.Pod koniec gotowania sól, pieprz i koncentrat pomidorowy najlepiej Pudliszki i jeszcze dusić jakieś 5 minut.Na głęboki półmisek lub salaterkę wykładać na przemian ugotowane warzywa z przecierem i usmażoną rybę. Rybę po grecku można podawać na ciepło lub na zimno.
Ułożenie w salaterce:

jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny
Udekorować przed podaniem według swojego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *