PASZTET JAJECZNO PIECZARKOWY

Składniki;

10 jajek ugotowanych na twardo

2 surowe jajka

1 cebula

3/4 szklanki bułki tartej

100ml. śmietany kwaśnej 18%

1 pęczek szczypiorku

10 dag, sera

7 dużych pieczarek

papryka ostra

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Wykonanie;

 

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju. Co cebuli dodać również drobno pokrojone pieczarki i całość smażyć do odparowania soku z pieczarek. Ugotowane jajka i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek posiekać. Do jajek i sera dodać cebulę z pieczarkami, 2 surowe żółtka, bułkę tartą, śmietanę, szczypiorek i przyprawy. Pozostałe białko ubić na sztywno i również dodać do masy. Całość wyrobić ręką, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.Masę wyłożyć do keksówki. 22 cm. długości. Jeśli jest blaszana, najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia,. Wierzch pasztetu wyrównać i poukładać na nim wiórki masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C. przez 60 minut aż wierzch pasztetu lekko zbrązowieje.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *