ZE ŚLIWKAMI POD KOŁDERKĄ NELI

Składniki:

ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

5 żółtek

25 dag. miękkiej margaryny

1 łyżka smalcu

1 łyżka masła

3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

 

Kołderka :

 

5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 kg śliwek bez pestek lub dowolnych owoców sezonowych

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, jedną wkładamy do zamrażarki, pozostałymi dwoma wyłożyć dużą wysmarowaną blachę i posypaną bułka tartą.

Kołderka:

Ubić na sztywno białka dodając na koniec cukry.

Na ciasto ułożyć połówki wypestkowanych śliwek skórkami do dołu. Na śliwki wyłożyć sztywną pianę i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *