Składniki;

 

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

20 dag. masła

3 jajka

1 szklanka cukru

3 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżeczki przyprawy do piernika

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżeczki kakao

1 łyżka miodu

 

Ponadto;

 

powidła śliwkowe do przełożenia ciasta

Polewa czekoladowa:

 

100 g. gorzkiej czekolady

50 g. masła

 

 

 

Wykonanie:

Masło ucierać z cukrem, dodawać po 1 jajku,dalej ucierać. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki ucierać wszystko razem. Przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub wysmarowanej i obsypanej bułka tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. około 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć powidłami. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Polewa;

Czekoladę i masło rozpuścić w w kąpieli wodnej i polać ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *