SOUVLAKI Z BIAŁĄ FASOLĄ

Składniki;

 

500 g. polędwicy wieprzowej

1 ząbek czosnku

5 łyżek oliwy z  oliwek

sok i starta skórka z 1/2 cytryny

kilka pokrojonych listków oregano i pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

1 puszka białej fasoli 425 ml.

1 cebula

5 pomidorów

100 ml. bulionu

kilka pokrojonych listków cząbru

1 łyżeczka miodu

 

Wykonanie;

 

Polędwicę umyć osuszyć pokroić w małe kawałki i nadziać na 4 duże lub 8 małych  szpikulców do szaszłyków.Czosnek obrać zgnieść, wymieszać z 3 łyżkami oliwy,sokiem cytrynowym, startą skórką cytrynową i ziołami przyprawić solą i pieprzem. Polędwicę posmarować mieszanką , marynować przez 30 minut. Fasolę osaczyć. Cebule obrać i pokroić w kostkę.Rozgrzać resztę oliwy dodać cebulę podsmażyć, dodać pomidory poddusić  zalać bulionem.Gotować przez około 5 minut, aż odparuje woda i sos się zagęści. Dodać fasolę, podgrzać. Sos przyprawić cząbrem, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem.Szaszłyk grilować około 5 minut, podawać z sosem,z fasolą i innymi warzywami.Souvlaki można udekorować cytryną pokrojoną w łódeczki i podawać z pitą.

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *