Składniki;
2 podgotowane buraki czerwone
30 g. posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki bulionu (ugotowanego)
7 łyżek oliwy z oliwek
odrobina soku cytrynowego
sól
pieprz
400 g. tofu wędzonego
odrobina papryki w proszku
2 marchewki
4 liście zielonej sałaty
60 g. kiełków
4 bagietki p3ełno ziarniste lub bułki ciabatta
Wykonanie;
Buraki obrać pokroić w grube kawałki, zmiksować z orzechami, bulionem i 5 łyżkami oliwy, doprawić sokiem cytrynowym solą i pieprzem. Tofu pokroić w plastry, wymieszać z resztą oliwy przyprawić papryką. Marchewki obrać umyć i pokroić w cienkie plastry. Sałatę i kiełki umyć. Bagietkę rozkroić, podpiec z obu stron na grillu. Tofu i marchewki umieścić na tacce i grilować.Połówki bagietek posmarować kremem buraczanym, dolne połówki obłożyć sałatą, tofu, marchewkami i kiełkami.Nałożyć górne połówki podawać.